bar5

В периода 27-28.04.2023 г. в град Русе се проведе Национална научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация". Конференцията беше инициирана и организирана съвместно между Националната агенция за оценяване и акредитация и Русенския университет „Ангел Кънчев", като съорганизатори също бяха МОН, Българска изследователска и образователна мрежа, и др.

Конференцията беше открита с приветствие от еврокомисаря Мария Габриел, и в духа на дигиталната комуникация, представено от робот на Русенския университет. Последваха приветствия от: министъра на образованието проф. д-р Сашо Пенов, прочетено от директора на ДВО Галина Дреновска; от проф. Петя Кабакчиева, председател на НАОА; от акад. Христо Белоев, ректор на Русенския университет; Енчо Енчев, заместник-кмет на град Русе.

На конференцията имаше и международно участие. По време на първата пленарна сесия с модератор доц. Мария Фъртунова, Assoc. Prof. Azizjon Bobojonov и Assoc. Prof. Munis Abdullaev от Ташкентския държавен икономически университет (Узбекистан) представиха доклад на тема „Дигиталната трансформация на образованието в Централна Азия – ролята на проекта HiEdTec". След доклада академик Белоев получи титлата Doctor Honoris Causa (Почетен професор) на Ташкентския университет.
Пленарната сесия продължи с презентация на д-р Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение, който представи както свой доклад, така и доклад на Павел Червони, ръководител на Google for Education за Централна и Източна Европа. Последва докладът „Визия за университета на бъдещето" на акад. Белоев, проф. Ангел Смрикаров и екип.
По време на втория ден на конференцията се проведоха 12 паралелни заседания на пленарни секции, като във всяка секция бяха представени между 3 и 11 доклада. Тематиката на докладите беше разнообразна, като всички разглеждаха дигиталната трансформация на образованието в глобален и локален аспект, от гледна точка на началното, средното, висшето и продължаващото образование, както и от перспективата за оценка и акредитация на дигиталните форми на образованието.

След края на заседанията на отделните секции се проведе кръгла маса на тема „Изкуствения интелект в учебната и научната дейност", която започна с представяне на впечатления от Bett Education Show 2023 от проф. Смрикаров, както и презентации на теми „Етични насоки за преподавателите относно използването на изкуствен интелект и на данни при преподаване и учене" от Георги Димитров от ЕК и „Някои възможности за използване на изкуствения интелект в учебната и научната дейност".

Последната секция на конференцията беше изцяло посветена на оценяването и акредитацията на висшите училища. По време на секцията, водена от проф. Кабакчиева, беше представен проект за система за определяне на степента на дигитализация на (висше) училище. Системата беше представена от проф. Смрикаров, доц. дн. Силвия Галфанджиева, доц. дн. Валентина Войноховска.

В края на конференцията проф. Кабакчиева връчи грамоти и награди на най-добрите доклади във всяка от секциите, избрани от ръководствата на всяка секция. Наградените доклади ще бъдат рецензирани и предложени за публикуване в сп. „Стратегии на образователната и научната политика", което се индексира от научната база данни Web of Science.
Конференцията завърши с емоционални слова на акад. Белоев и заместник-министъра на МОН проф. Албена Чавдарова.

Резюмета на всички доклади, както и информация за сборника от докладите на конференцията, който предстои да бъде публикуван, може да намерите на сайта на конференцията: https://www.conf-dte.bg/home.html.

Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация   Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация   

 Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация   Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация

Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация

Линк към ENQA      logo ceenqa        eqar logo 080214
        
икона телефон 02 80 778 15

 

Счетоводство

икона телефон 02 80 778 13
 

Деловодство

421-4216333 email-home-telephone-blue-icon-hd-png-download Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
078614-blue-jelly-icon-business-phone-solid 02 80 778 11
02 80 778 30
02 80 778 13