bar5

Представители на НАОА участваха в първа работна среща по европейски проект „Ефективно включване на заинтересованите лица в дейностите по външно осигуряване на качеството“ (Effective Involvement of Stakeholders in External Quality Assurance Activities, ESQA, 30 октомври – 01 ноември 2019 г.). 
 
Партньори по проекта са Европейската асоциация за осигуряване качество във висшето образование (ENQA), Европейската асоциация на институциите във висшето образование (EURASHE), Европейския студентски съюз (ESU) и пет агенции за осигуряване качество във висшето образование – на Румъния (ARACIS), на България (НАОА), на Молдова (ANACEC), на Дания (DAI) и на Франция (HCERES). Проектът се финансира от програма Еразъм+ Ключово действие 3 – Подкрепа за реформа на политиката и е с продължителност от 24 месеца, май 2019 – април 2021 г. Координатор на проекта е Министерството на образованието на Република Румъния.
 
Проектът ESQA цели да подпомогне дейността на групата за проследяване на болонския процес (BFUG), Тематичната партньорска група за осигуряване на качеството „C“, за участието на заинтересованите страни във външното осигуряване на качеството (EQA). Той ще проучи различните категории ангажираност на заинтересованите страни и очакванията им към EQA с цел да направи този ангажимент ефективен и разнообразен. Основната цел на проекта е свързана с изработването на методически насоки за включване на заинтересованите лица. 
 
Проф. д-р Йончо Пеловски – член на Постоянната комисия по технически науки към НАОА и заместник-председател на Българската камара на химическата промишленост, представи презентация за включването на заинтересовани лица в дейностите на НАОА по осигуряване на качество във висшето образование.  
 
На срещите присъстваха представители на Министерството на труда, на преподаватели от различни висши училища, на студенти, на докторанти, на представители на неправителствени организации, на представители на работодатели. Бяха обсъждани въпросите: какво е качество на висшето образование, какво работи, какво не работи и какво да се направи, за да се подобри приноса на заинтересованите лица в дейностите по осигуряване на качеството.
 
Насрочи се втората среща на партньорите в Копенхаген, Дания, в периода 02-04 декември 2019 г.
 
Линк към ENQA      logo ceenqa        eqar logo 080214
        
икона телефон 02 80 778 15

 

Счетоводство

икона телефон 02 80 778 13
 

Деловодство

421-4216333 email-home-telephone-blue-icon-hd-png-download Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
078614-blue-jelly-icon-business-phone-solid 02 80 778 11
02 80 778 30
02 80 778 13