bar5

На 4 и 5 декември 2023 г. в Дома на Европа се проведе кръгла маса на тема „Среща за европейските университети“. Срещата е организирана съвместно от посолствата на Франция и на Испания в България, в рамките на Испанското председателство на Съвета на ЕС, и беше открита от министъра на образованието и науката. Домакини на срещата бяха Н. Пр. г-н Жоел Мейер, посланик на Франция, Н. Пр. г-н Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания, както и Френският институт в България.

“Европейските университети“ са алианси, включващи между 7 и 10 висши училища от държавите-членки по програмата Еразъм+. Програмата “Европейски университети“ е лансирана от Европейската комисия и получава активна подкрепа от заместник министър-председателя Мария Габриел в периода, в който тя е Европейски комисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. До момента съществуват 50 алианса, обединяващи 430 висши учебни заведения със 7 милиона студенти, което се равнява на близо 20% от всички европейски студенти.

Към настоящия момент има 10 български университети – членове на европейски алианси, 7 от които включват и френски, и испански университети. Всички участници единодушно оценяват значимия интерес от членството си в алиансите, които оказват силна подкрепа на студентската мобилност и многоезичието. Те са и основен лост за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на европейското висше образование в световен мащаб, в непрекъснато развиваща се конкурентна среда, допълват от Френския институт в София .

В панелната дискусия „European Degree Label: проблемът с признаването на ECTS и на дипломните в различните държави“, проведена в рамките на кръглата маса, взе участие и проф. д-р Елиза Стефанова, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Линк към ENQA      logo ceenqa        eqar logo 080214
        
икона телефон 02 80 778 15

 

Счетоводство

икона телефон 02 80 778 13
 

Деловодство

421-4216333 email-home-telephone-blue-icon-hd-png-download Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
078614-blue-jelly-icon-business-phone-solid 02 80 778 11
02 80 778 30
02 80 778 13